8 Eylül 2014 Pazartesi

ÖĞRENCİ PASAPORT BAŞVURU İŞLEMLERİ





ÖĞRENCİ PASAPORT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
            Öncelikle siz, değerli okuyuculara, merhabalar demek istiyorum. Pasaport başvuruları hakkında birçok şehir efsanesi mevcut. Yazıma başlamadan önce pasaport başvurusu yaparken sakın tecrübesiz ve bilmeyen insanlardan çıkan, kulaktan doğma bilgilere itimat etmemenizi rica ederim. Şunu da belirtmek isterim ki; bu yazı sadece harçsız öğrenci pasaportuna(Bordo Pasaport) başvururken nasıl hareket etmemiz gerektiğini açıklamak için yazılmıştır.
A - Değerli okuyucular; ilk olarak “Öğrenci Pasaport başvurusu sırasında gerekli evraklar nelerdir?” sorusunun cevabıyla başlayalım.
·       Üniversite öğrenci belgesi,
·       Üniversite tarafından verilen “Pasaport Harcı Muafiyet Yazısı”,
·       Nüfus cüzdanı aslı,
·       Nüfus cüzdanı fotokopisi,
·       Bankaya yatırılmış “Değerli Cüzdan Çıkartma Bedeli” Dekontu
·       2 Adet biyometrik fotoğraf

1.     Üniversite Öğrenci Belgesi: Eğitim almakta olduğunuz üniversitenin, öğrenci işleri departmanından kolayca çıkarttırabileceğiniz, sizin o kuruma aidiyetinizi belirten belgedir. Öğrenci Pasaportu başvurusu sırasında yanınızda bulunması gerekir.
2.     Pasaport Harcı Muafiyet Yazısı: Bu belgenin üniversite tarafından size verilebilmesi için; yurtdışında gerçekleştireceğiniz faaliyetlerin belirlenmiş olması gerekir. Yani turistik amaçlı gezmek için bu belgeyi elde edemezsiniz. Belgede öğrencilikten doğan yükümlülükten dolayı, pasaport harcından muaf tutulmanız gerektiği yazılır.
3.     Nüfus Cüzdanı Aslı:
4.     Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
5.     Değerli Cüzdan Çıkartma Bedeli Dekontu: Devletin bankalarına, pasaport çıkarttıracağınız için ödediğiniz vergidir. Başvuru sırasında banka tarafından verilen dekont kesinlikle yanınızda bulunmalıdır.
6.     2 Adet Biyometrik Fotoğraf: Bu fotoğraf çeşidi konusunda da birçok şehir efsanesi bulunuyor. Arkadaşlar yapmanız gereken şey; fotoğrafçıya gidip, pasaport için biyometrik fotoğraf  çekilmek istediğinizi söylemektir. Üzerinizde beyaz veya çok desenli tişört, elbise vb. olmamalıdır !!! Çünkü arka fon beyaz olduğundan seçkinlik azalır. Desenli giysiler de fotoyu bozabilir. Erkekler sakalları tıraş ederlerse daha iyi olur.
B – Tüm gerekli evrakları topladım bundan sonra nasıl hareket etmem gerekiyor?
İlk olarak, nüfus cüzdanınızı alın. Bir kırtasiyeye giderek fotokopisini çektirin ve dosyanıza koyun.
Daha sonra fotoğrafçıya giderek biyometrik fotoğraf çekilin. Fotoğraflarınızı da aldıktan sonra, daha önceden üniversiteye başvurmuş olduğunuz “Pasaport Harcı Muafiyet Yazısını” onaylanmış olarak alın.
Hemen ardından öğrenci belgesi çıkartmak için, öğrenci işleri departmanına gidin. Bu evrakların hepsini dosyanızda toplayın. Topladığınız belgelerde asla eksik olmasın!!
Son olarak devlet bankalarından birisine, (Ziraat Bankası tercihimdir.) “Değerli Cüzdan Çıkartma Bedeli” olarak 75 TL vergi ödemeniz gerekiyor. Sonrasında verilen dekontu da diğer evraklarınızın yanına ekleyin. Bankalar kalabalık olacağı için bu işlemi 1 günde bitirmek istiyorsanız bankanın boş bir anını kollamanız gerekiyor. Bunun için, Cuma günü saat 12’ye yakın zamanlarda(Cuma namazı olduğundan banka pek dolu olmaz.) veya diğer günlerde de akşam mesai bitimine yakın giderseniz, işiniz kolay biter.
“Pasaport Harcı Muafiyet Yazısı” nı işleme koyabilmek için, vergi dairesine giderek onaylatmanız gerekmektedir. Bunun nasıl olacağı hususunda, ilden ile farklılık gösterdiği için tam bir bilgi veremeyeceğim. Vergi dairesine gittiğinizde danışmadaki güvenlikler veya memurlar size yardımcı olacaktırlar.
Vergi dairesinden de onay aldıktan sonra, tüm evraklarımızla birlikte emniyet müdürlüklerinin pasaport şube merkezlerine gidip, evraklarımızı ibraz ederek pasaport başvurumuzu yapabiliriz. 
NOT: Eğer daha önceden parmak izi vermemişseniz emniyette parmak izinizi kaydederler. Fakat daha önceden parmak iziniz alınmışsa işlemin tekrarlanmasına gerek yoktur.
                                                                                                         

                                                                                                                    Murat ERDİNÇ

                                                                          Niğde Üniversitesi
                                                                            Siyaset Bilimi Ve Uluslararası İlişkiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder